Äppelkaka med kikärter

Fanny är en riktig konstnär när det kommer till att baka och skapa mer hälsosamma kakor och andra godsaker. Följande kaka har jag gjort många gånger och den blir nästan godare för varje gång!

Jag minns första gången jag gjorde den. Jag var relativt nykommen hem från Australien och var fem före min krasch. Jag var väldigt hyper, hade svårt för att slappna av och måste göra något hela tiden. Jag älskar ju att baka och gjorde (gör) det mer än gärna. För det mesta smakade jag inte av bakverken, något som är väldigt typiskt för någon med anorexi. Denna tisdagkväll (har jag för mig att det var) hade jag bakat denna kaka och trots min fasta övertygelse om att inte smaka kunde jag inte låta bli – det doftade ju så himmelskt! Så där stod vi i köket, mamma, pappa och jag, och njöt av varm äppelkaka med glass. Det var gott och jag kunde njuta, åtminstone till en liten del, medan jag samtidigt lovade mig själv att det var den enda biten på hela veckan.

Jag tror kakan blir godare för varje gång eftersom jag blir friskare hela tiden och för varje gång inser att den inte är skadlig för mig. För det är ju sådana bakverk jag diggar -sådana som är fullproppade med nyttigheter. Sådana som man äta till frukost, lunch och middag och det är helt okej. Sådana man kan bjuda vem som helst på och de får en smakupplevelse där ‘himmelskt’ bara är förnamnet.

Min syster har också gjort den många gånger och hon har testat att lämna bort sockret helt och istället ökat på dadelpurén. Det kan man göra om man vill, eller minska på sockermängden med hälften eller använda indiansocker istället eller helt enkelt följa receptet 🙂 hur som helst blir den mycket god och jag rekommenderar dig varmt att pröva baka den, speciellt om du inte prövat baka nåt annat av mina recept (ja Soffa, det var menat till dig 😉 haha). Till och med mamma ville ha receptet, och det vill inte säga lite! Normalt har vi inte samma smak, utan gillar olika saker, men här tycks hela familjen vara enade 😉

Kletig äppelkaka med kikärter och sötpotatis (recept direkt från Fannys blogg, men bilderna är mina egna)

Detta behöver du:

• 200 gram kokta och avrunna kikärtor
• 1 sötpotatis (≈240 gram)
• 1,5 dl socker eller motsvarande sötning
• 2,5 dl havregryn
• 1 skopa proteinpulver med vaniljsmak (går att byta ut mot valfritt mjöl, eller att utesluta helt. En skopa är ungefär 0,5 dl)
• 2 tsk vaniljpulver
• 1/2 tsk bikarbonat
• 2 tsk bakpulver
• 1/2 tsk salt
• 2 tsk kanel
• 3 msk dadelpuré
• 1 ägg + 1 extra äggvita
• 3 msk äppelmos

Topping:
• 1,5 äpple
• 0,5 dl socker (eller sötning)
• kanel
• mandelflarn

Skala och skär sötpotatisen i mindre kuber (1,5 x1,5 cm) och koka mjuka i en kastrull. Häll av det varma vatten, skölj med kallt vatten och låt svalna helt. Sätt ugnen på 175 grader och placera ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter. Smörj sedan både kanter och botten med valfritt fett (jag använde naturell kokosolja). Mixa alla ingredienser till kakan till en jämn smet och häll i formen.

Skär äpplena i skivor och blanda socker och kanel i en skål. Vänd äppelskivorna i kanelsockret och tryck försiktigt ner i kaksmeten. Strö över mandelflarn och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Håll ett öga på ytan och täck över med folie om kakan får för mycket färg.

DSC_0673

 

DSC_0666

 

Advertisements

One thought on “Äppelkaka med kikärter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s