Alternativ “feittisbollo”

Imorgon är det fettisdagen eller fastlagstisdagen om det rimmar bättre i din mun. Hah, som om någon kunde missa det! Ärtsoppa till lunch, det blir ju perfekt för min mage som redan är upp-och-ner efter att ha ätit en massa kål samt en bit vanligt (alltså inte glutenfritt) bröd idag… Jag är annars ganska duktig på att hålla min bort från allt som heter gluten, men i fredags hade vi bakat bröd på jobbet gjort av morgonens överblivna gröt och lunchens överblivna morotsriv och idag sa min kollega att det var “stabbot” så hon bjöd barnen på ett vanligt bröd istället. Stabbot?! MITT bröd?!? Nej nu, jag måste prompt smaka även om jag vet att det kommer att straffa sig resten av veckan. Tröttheten och huvudvärken kom som ett brev på posten, samt magen då som var krånglig redan före. Men brödet var definitivt inte stabbot, kanske lite snålt på salt men annars var det bra 🙂

Men fettisdagen jo. En av mina ständiga inspiratörer när det kommer till alternativ bakning är Fanny Roethlishberger och hon hade gjort en väldigt spännande “semle-snäcka”. Det här lät och såg ju bara för intressant ut, så jag var tvungen att pröva. Jag gjorde lite ändringar här och där, bl.a. eftersom min mage vägrar komma överens med havregryn som hon hade i. Men idén är helt och hållet hennes och äran likaså!

DSC_0090

För 1 stooor eller 4 småååå fastlagsbullar
0,5 dl kokosmjöl
1/4 dl rismjöl
1/4 dl pofiber och mandelmjöl tillsammans
0,5 tsk bakpulver
en rejäl nypa salt
0,5-1 msk kokossocker
en rejäl dutt kardemumma
2 msk kvarg
1 msk kokosolja
ca 1-2 msk vätska (t.ex. mjölk eller vatten) samt ca 1 msk fruktmos (t.ex. banan, äpple, pumpa)

Blanda samman alla torra ingredienser, och tillsätt sedan de blöta.

Eftersom kokosmjölet suger åt sig vätska som en svamp kommer detta bli en torrboll om du inte tillsätter vätska. Ha därför i vatten, mjölk eller whatever men pröva dig fram så inte degen blir för blöt. Då är det bara att tillsätta kokosmjöl tills den känns passlig! Det gör inget fast den är åt blötare hållet, så länge den går att hantera någotsånär.

Platta ut degen till en avlång grej, alternativt 4 små (jag gjorde 4 små)

Blanda samman några matskedar mandelmjöl med ca 1-2 tsk honung samt lite vatten eller mjölk. Mixa eller blanda ihop till en smet. Bred på degen och rulla ihop till en liten “rulltårta”. Micra på hög värme i ca 2 minuter. Servera med kvarg utrörd med joghurt till en “gräddklick”.

DSC_0089

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s